Mensen drukken zich niet alleen in gesproken en geschreven taal uit, maar gebruiken ook geluiden, beweging en dans. Of kunst, drama en muziek. Elke vorm heeft zijn eigen zeggingskracht.
Vaktherapeuten (de overkoepelende naam voor drama-, beeldend, muziek-, en psychomotorisch therapeuten), speltherapeuten en integratief kindertherapeuten maken in hun behandeling gebruik van één of meer van die vormen waarin mensen zich kunnen uitdrukken.
Op deze manier kunnen de meeste mensen gemakkelijker bij hun emoties komen en uiting geven aan gevoelens die soms zo moeilijk in woorden zijn te vangen.
Zeker voor kinderen en jongeren die zich moeilijk kunnen uitdrukken in gesproken taal zijn de VakwerK therapieën bij uitstek geschikt: wat je dwars zit of waar je moeite mee hebt kan zichtbaar of hoorbaar worden in muziek, drama, beeldend werk of spel.
Natuurlijk wordt er ook gepraat tijdens de behandeling. Maar de nadruk ligt op het doen en het bezig zijn. Op die manier leer je te voelen en ervaren wat er gebeurt, en hoe je dáár weer mee kunt omgaan. Zo vergroot je je eigen zeggingskracht, kun je groeien en sterker worden.
Elke behandelvorm heeft eigen kenmerken.
Kijk voor meer informatie bij: