Wat is het?
Bij beeldende therapie ga je aan de slag met materialen zoals verf, klei, hout of papier en maak je een werkstuk. Toch hoef je niet ‘creatief’ te zijn: het gaat er niet om of iets ‘mooi’ of ‘gelukt’ is, maar om hoe je het hebt aangepakt en wat het verhaal is dat bij jouw werkstuk hoort. Bij beeldende therapie is er altijd een werkstuk dat je kunt bewaren om nog eens naar terug te kijken.
Voor wie is het?
Jouw werkstuk is uniek en vertelt jouw verhaal. Beeldende therapie is daarom heel geschikt voor kinderen en jongeren die (nog) moeilijk woorden kunnen vinden om te vertellen over de problemen of gevoelens waar ze mee worstelen. En het past goed bij mensen die met woorden juist heel goed alles kunnen verklaren maar soms vergeten te voelen.
Hoe werkt het?
In een werkstuk kun je, zo duidelijk of zo klein als je zelf wil, laten zien hoe je je voelt. Of wat je wensen, gedachten en behoeftes zijn. Zo kun je letterlijk (soms nog onbewuste) emoties ‘vormgeven’.
Elk materiaal roept iets anders op. De therapeut kan door de keuze van materialen een proces op gang brengen. Beeldend werken geeft op die manier ook de ruimte om de controle eens los te laten en lekker te kliederen. Of te ontdekken wat er gebeurt als je een keer wél iets afmaakt. Je kunt oefenen in het omgaan met tegenslag, met samenwerken of patronen doorbreken. In gesprek met de therapeut leer je over je ervaringen te praten, linken te leggen met gebeurtenissen in het dagelijks leven en hier woorden voor te vinden.
Klink hier voor beeldend therapeuten die aangesloten zijn bij VakwerK regio Nijmegen.