Wat is het?
Bij speltherapie mag je spelen in de spelkamer met poppen, auto’s, zand, water en nog veel meer. Maar je kunt ook tekenen, spelletjes doen of je verkleden en toneelstukjes verzinnen. Of misschien heb je juist zin om rustig in een plaatjesboek te kijken. Dat mag ook. Op allerlei manieren speel je wat (nog) niet met woorden uit te leggen is. De therapeut speelt met je mee, als je dat wil.
Voor wie is het?
Speltherapie past goed bij kinderen die iets naars hebben meegemaakt, niet lekker in hun vel zitten of vastlopen door een stoornis of belemmering. Omdat bij deze vorm van therapie spel het communicatiemiddel is, kunnen zij hun verhaal vertellen op een manier die voor hen heel natuurlijk is. Speltherapie is daarom ook geschikt voor andere mensen met een ontwikkelingsleeftijd tot ongeveer 12 jaar die in hun gedrag laten zien dat zij last ervaren, maar dit niet kunnen verwoorden.
Hoe werkt het?
In spel kunnen opgedane (nare) ervaringen worden verteld en verwerkt: in spel kan alsnog iemand je komen helpen, kun je een andere afloop bedenken, of een alternatieve oplossing uitproberen. De speltherapeut observeert en sluit aan bij het spel van de cliënt. Op die manier kun je samen al spelend zoeken naar nieuwe inzichten, ervaringen of gedrag. En soms ook leren om woorden te vinden, zodat andere mensen gemakkelijker kunnen begrijpen wat je bedoelt en zo beter voor je kunnen zorgen.
Klik hier voor speltherapeuten die aangesloten zijn bij VakwerK regio Nijmegen.