Dramatherapie


Wat is het?

Bij dramatherapie ga je toneelspelen, verhalen bedenken en kun je jezelf verkleden. Je gebruikt je stem, gezicht, houding én je fantasie. Want je kunt naspelen wat echt is, maar ook iets verzinnen. Zo kun je uitproberen hoe het voelt om heel groot en sterk te zijn, of onzichtbaar, of ... alles kan! Soms doe je ook gezelschapsspellen of krijg je opdrachten.

Voor wie is het?

Dramatherapie is geschikt voor kinderen en jongeren die sociaal en emotioneel vastlopen maar het (nog) niet zo gemakkelijk vinden om hun emoties en behoeften in woorden te uiten. Maar ook voor volwassenen, en mensen die verbaal juist heel sterk zijn, kan dramatherapie helpend zijn: wat je tijdens het spel beleeft, ervaar je direct in je lichaam waardoor ‘voelen’ meer op de voorgrond komt te staan.

Hoe werkt het?

Door situaties uit te spelen of een hele nieuwe rol aan te nemen, kun je oefenen met nieuw gedrag, situaties verwerken of erachter komen hoe je beter voor jezelf kunt opkomen. Je kunt kijken wat er gebeurt als je je durft te laten verrassen en zo leren dat je met onverwachte situaties beter kunt omgaan dan je dacht! Dan kan spannend zijn, maar de therapeut zorgt ervoor dat je kunt oefenen op een manier die voor jou veilig voelt. Tijdens het spel doe je nieuwe ervaringen op die je kunt gebruiken in je echte leven. Met oefening en aanwijzingen stimuleert en motiveert de therapeut en kunnen gericht processen in gang worden gezet.

Klik hier voor dramatherapeuten die aangesloten zijn bij VakwerK regio Nijmegen.