Muziektherapie


Wat is het?

Bij muziektherapie luister je naar muziek of maak je zelf muziek. Niet alleen op ‘echte’ instrumenten maar op alles waar geluid uit komt, of met je stem. Je hoeft niet muzikaal te zijn, want iedereen kan geluid maken. Door samen muziek te maken of te zingen, leer je naar elkaar te luisteren, contact te maken en mee te bewegen met het ritme van de ander.

Voor wie is het?

Omdat muziek zo direct emoties raakt, is deze vorm van therapie geschikt voor iedereen die nog geen woorden kan gebruiken of geen woorden meer kan vinden om situaties te beschrijven of herinneringen op te halen. Deze vorm van therapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen die in hun sociale of emotionele ontwikkeling zijn vastgelopen en opnieuw contact zoeken met zichzelf of anderen.

Hoe werkt het?

Muziek doet wat met je: het roept emoties op, beïnvloedt je stemming en kan diep raken. Door muziek komen herinneringen weer naar boven. Samen muziek maken of zingen verbindt en kan een veilig gevoel geven. Op die manier kunnen gebeurtenissen verwerkt worden en gevoelens een plaats krijgen. Contact tussen partners of tussen ouders en kind kan zo hersteld of verstevigd worden.

De therapeut kan ook heel gericht en op een veilige manier een proces op gang brengen. Door bijvoorbeeld in muzikale opdrachten samen te werken kom je erachter dat je graag het initiatief neemt maar soms misschien beter even kunt wachten. Of dat je de neiging hebt jezelf klein te maken, maar dat het mooier klinkt als je juist wat meer van jezelf laat horen!

Klik hier voor muziektherapeuten die aangesloten zijn bij VakwerK regio Nijmegen.