Psychomotorische therapie


Wat is het?

Bij Psychomotorische therapie kom je in beweging.
De manier waarop je beweegt en je lichaam beleeft staan centraal in deze therapievorm. Je sport, doet bewegingsspelletjes, lichaamsgerichte oefeningen of ontspanningsoefeningen. Er wordt aandacht besteed aan hoe je met jezelf, met anderen en met het materiaal omgaat. Zo ervaar je heel direct in je lichaam wat er gebeurt: door te bewegen sta je stil bij jezelf.

Voor wie is het?

In beweging en spel laat je zien wie je bent of hoe je je voelt zonder dat daar woorden voor nodig zijn. Kinderen bewegen en spelen van nature graag. Psychomotorische therapie is daarom heel geschikt voor kinderen. Maar ook voor volwassenen die problemen ervaren in hun sociale of emotionele ontwikkeling en het moeilijk vinden om daarover te praten.

Hoe werkt het?

Binnen psychomotorische therapie kan de therapeut op een speelse manier situaties laten ontstaan waarin in beweging en spel duidelijk wordt waar knelpunten of problemen zitten. Zo kunnen kinderen in beweging oefenen met ander gedrag, of letterlijk ‘meer bewegingsvrijheid’ gaan ervaren. Maar bewegen is niet het doel van de therapie: je leert ook woorden geven aan wat er gebeurt, emoties en lichaamssignalen herkennen, samenwerken, en de gevolgen van je gedrag zien.

Klik hier voor psychomotorisch therapeuten die aangesloten zijn bij VakwerK regio Nijmegen.